Recht op Lucht

Recht op Lucht logo

Hallo, wij zijn Recht op Lucht.

Een groep bewoners van Antwerpen die ijveren voor een gezonde stad: straten met voldoende zuurstof, rust en ruimte voor iedereen. Vandaag worden we letterlijk ziek van de lucht die we inademen, en veel van onze straten zijn lawaaierig en onveilig. Wie geluk heeft en niet in zo’n ongezonde of onveilige straat woont, kent vast wel mensen die erin gevangen zitten. Kinderen die niet op eigen houtje naar het park kunnen. Volwassenen of ouderen die ziek zijn, of slecht ter been. Recht op Lucht verenigt iedereen die in zo’n ongezonde straat woont met iedereen die vindt dat het anders moet. Erover praten is de eerste stap. Zodat we samen actie kunnen ondernemen.

Omdat in een gezonde stad wonen geen droom is, maar een recht.

 

home

Goesting

dit is waar we voor staan

iedereen gelijk

Iedereen heeft recht op een goede gezondheid, maar vandaag zijn die rechten ongelijk verdeeld onder de Antwerpenaren.

samen sterker

We komen op voor gezonde lucht en buitenruimte, maar niet alleen voor onszelf. Omdat we allemaal wel iemand kennen die er meer last van heeft dan wijzelf.

iedereen welkom

Ongezonde straten zijn ongezond voor iedereen die in onze stad woont. Het maakt niet uit of je van het OCMW leeft of een job hebt, waar je geboren bent of welke huidskleur je hebt, of welke taal je het vlotst spreekt. 

Een en al oor

Heb je een verhaal voor ons? Wil je iets bijdragen? We luisteren naar elke stem die ons ter ore komt. Ook als je niet rechtstreeks bij onze acties betrokken bent.

Open en kwetsbaar: dat mag

Actievoeren vreet energie. Daarom zorgen we voor een fijne omgeving waarin iedereen zich goed voelt. Bij ons kun je ongeremd open zijn en is kwetsbaarheid geen zwakte.

Samen het verschil maken

Oké: we zouden onze tijd ook liever in een échte hobby steken. Maar we doen dit omdat we het verschil willen maken. Antwerpen heeft dit nodig!

Actievoeren? Fun!

Gezondheid is een serieuze zaak, maar we beleven ook plezier aan onze strijd. Zo kunnen we onze acties ook langer volhouden.

home

Schoon

Dromen van lucht? Recht op lucht!

In een gezonde stad wonen? Het is geen droom, maar een recht.

Een gezonde stad? Dat is een stad waarin je gewoon je deur uit moet wandelen om de zuurstof, de rust en het groen te vinden die wij mensen nodig hebben. Een stad waar je in elke straat vrij kunt ademen. Waar je achter de hoek een groen plein, een mooi park of een ander stukje levensnoodzakelijke natuur vindt. Plekken waar mensen kunnen sporten, spelen en elkaar ontmoeten.

Zo’n gezonde stad moet er zijn voor iedereen. Eender wie je bent, eender waar je woont – aan het Stadspark of op de Dam, aan de Leien of de Carnotstraat, in de Lange Lozanastraat of de Lange Leemstraat.

Maar Antwerpen is geen gezonde stad. Onze lucht is bij de vuilste van heel Europa. De gezondheidsnormen worden hier elke dag overschreden. Het zorgt jaarlijks voor honderden baby’s met longschade en ontwikkelingsachterstand en duizenden volwassen per jaar met longschade, suikerziekte en hartproblemen. De slechte lucht maakte COVID-19 dodelijker in Antwerpen dan elders.

Naar levensnoodzakelijke natuur moet je hier lang zoeken. De razende autostrade verstoort overal de rust en openbare pleinen zijn vaak niet meer dan stukjes betonjungle. ‘Openbaar’ zijn ze ook maar half, want het stadsbestuur bepaalt graag zelf wat er wel of niet mag. Toch zijn rust, groen en water essentieel voor ons fysieke en mentale welzijn en ons sociaal leven. De lockdowns tijdens de corona-pandemie maken dat pijnlijk duidelijk. Wie de stad kan ontvluchten, al was het maar voor even, vlucht. Wie wat minder mobiel is, zit gevangen in zijn ongezonde straat. Tja: brute pech, zeker?

Dat kan beter, zo vindt Recht op Lucht. Meer nog: het moét beter. Véél beter. Als inwoners van Antwerpen willen we dat alle mensen in onze stad vrij kunnen ademen, zich veilig kunnen voortbewegen en vlot kunnen deelnemen aan het sociale leven.  We ijveren voor veilige straten die bruisen van het leven, en waar fietsers en voetgangers de plaats krijgen die ze verdienen. Voor zuivere lucht, rust en groen die begint aan ieders voordeur. Voor groene pleinen en mooie parken die voor iedereen toegankelijk zijn. Voor een beter openbaar vervoer, zodat je er vlot kan geraken. 

Omdat wonen in een gezonde stad geen droom mag blijven. Het moet een recht worden.

home

Het plan

wat we concreet willen:

Gezonde lucht, overal in de stad en voor iedereen.

Veilige straten die bruisen van het leven. Waar kinderen spelen en buren praatjes slaan.

Groene plekken waar je op twee minuten wandelen van je huis kunt sporten, spelen, rusten of met je vrienden samenkomen.

hoe willen we dat bereiken:

We verenigen de mensen die in ongezonde en onveilige straten wonen. Omdat zij vaak het hardst getroffen worden door de gevolgen van het beleid. Of van het gebrek aan beleid.

Tegen de politici en beleidsmakers zeggen we: ‘Dit moet anders.’ Omdat hun beleid ontoereikend is. Erger nog: het maakt ons ziek.

We geven de politici een duwtje in de rug door zelf de luchtkwaliteit te meten op plaatsen waarvan wij vermoeden dat ze slecht is. Omdat zij het niet doen, doen we het maar zelf.

home

Steun ons

Met Recht op Lucht zijn we stevig van start gegaan, en vele zaken lopen goed. Volledig op vrijwillige basis hebben we een juridische onderbouwde klacht opgebouwd, een website opgezet, heel wat grafisch ontwerp gedaan. We hebben intussen ook 2 filmpjes opgenomen met dokters om op laagdrempelige manier de gezondheidseffecten van slechte lucht uit te leggen. Een filmploeg van zo’n 10 personen heeft dat volledig vrijwillig gedaan. Deze campagne draait op vrijwilligers en het gaat hard.

Maar sommige zaken kosten geld. Zoals je misschien hebt opgepikt, meten we jaardekkend een tiental street-canyons. We zijn daarmee al in januari begonnen. We doen dat om het moment te bepalen wanneer in principe het lokale verkeer stilgelegd moet worden om de jaarnorm voor NO2 te halen.

Per buisje kost ons dat 8,91 euro voor de analyse. Om betrouwbare metingen te hebben, doen we die in duplo, dus 17,82 euro per datapunt. Aangezien we 4-wekelijks de buisjes moeten vervangen is het 231,66 euro per meetpunt. Per street canyon (2 locaties) 463,32 euro.

Gift met fiscale attesten

Je kan Recht op Lucht steunen door een bedrag te storten op de rekening van
de Koning Boudewijnstichting (KBS): 

BE10 0000 0000 0404 – BIC: BPOTBEB1

Gestructureerde mededeling:
***623/3651/60047***

Je gift vanaf 40 euro per jaar is fiscaal aftrekbaar en geeft dus aanleiding tot belastingvermindering van 45%!
Een gift van bijvoorbeeld 100 euro kost je na belastingsaftrek dus maar 55 euro.

Rekeningnummer

VZW Recht op Lucht – BE0778804981

IBAN: BE19 5230 8138 6412
SWIFT: TRIONL2UXXX

Trooper

Ga naar je favoriete webshops via deze Trooperlink!  Het bedrijf waarbij je bestelt, stort zo een kleine som door naar Recht op Lucht.

Alle beetjes helpen! Hartelijk dank voor je steun!

Partners

Doen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om het laatste Luchtnieuws te ontvangen. We houden je ook op de hoogte van geplande activiteiten en meer.

Woon je in een ongezonde straat? Of op een aangename en rustige plek, maar wil je mee opkomen voor zuurstof en ruimte voor iedereen? Contacteer ons dan via sociale media, het formulier hieronder of email (contact ad rechtoplucht punt be).

15 + 7 =

home