Nieuwsbrief #3

5 juni 2021

 

Bedankt!

Op de onthaaltafel op de Bolivarplaats werden op 29 mei 264 brieven ondertekend. Met alle brieven die rechtstreeks in de brievenbus belandden, of opgestuurd werden met de post, schatten we het totaal aantal klachten in op 300. Dat is een erg mooi resultaat, en daarom:

Bedankt om brieven te printen en ondertekenen,
Bedankt om brieven te verzamelen en door te geven,
Bedankt om brieven op de post te doen,
Bedankt om brieven ter plaatse te komen bussen,
Bedankt aan iedereen die de actie mee gemaakt heeft tot wat het was!

De actie bleef niet onopgemerkt!

Ons signaal is opgepikt door heel wat lokale en nationale media. ATV heeft een korte reportage gemaakt en verscheidene kranten hebben in het weekend en maandag een artikel gepubliceerd over de actie. Klik hier voor een greep uit de berichtgeving van vorige week.

Door meer dan een symbolische actie te ondernemen gaven we een duidelijk signaal dat de gezondheidsschade omwille van de luchtvervuiling ernst is voor vele bewoners! Hoewel de norm voor o.a. NO2 wettelijk bepaald is, wordt deze nog steeds niet geïmplementeerd door het beleid.

Dit is nog maar het begin!

Het is nu wachten op het antwoord van de procureur.

In onze klacht vragen we om een onderzoek in te stellen naar de gezondheidsschade, wat zou kunnen leiden tot een veroordeling van de Stad Antwerpen of de Vlaamse regering en druk op de politici om actie te ondernemen voor een betere luchtkwaliteit.

In afwachting gaat Recht op Lucht verder. We blijven doormeten, filmpjes maken en samenkomen om onze volgende acties te plannen. En we blijven jullie op de hoogte houden.

Recht op Lucht heeft veel strijdlust voor een gezonde lucht en een gezonde woon- en werkomgeving. We zoeken nog steeds mensen om ons team te versterken.

Ook financieel kan je een steentje bijdragen. Alle beetjes helpen. Hartelijk dank.

Recht op Lucht rekeningnummer: BE35 9734 0613 9337