Nieuwsbrief #1

11 mei 2021

 

Dag vrienden van de gezonde stad

Je krijgt deze mail omdat je bezorgd bent om de luchtkwaliteit in Antwerpen en omdat je tijdens een infomoment of via de website aangaf dat je deel wenst uit te maken van Recht op Lucht, of gewoon graag op de hoogte blijft. Dit weekend vliegt Recht op Lucht echt uit de startblokken. Hoog tijd dus om te vertellen waar we staan en waar we naar toe gaan.

Waar staan we vandaag?

Dankzij tientallen vrijwilligers staan we vandaag al heel ver. Sinds het begin van dit jaar gaan vrijwilligers maandelijks op pad om buisjes te wisselen die over de hele stad in de meest ongezonde straten de luchtkwaliteit meten (NO2).

  1. Deurnsebaan
  2. Cassierstraat
  3. Pothoekstraat
  4. Provinciestraat
  5. Nationalestraat
  6. St.-Bernardsesteenweg
  7. Turnhoutsebaan (BO)
  8. Borsbeekstraat – Gijselsstraat
  9. Van de Perrelei
  10. Turnhoutsebaan (DE)
In bijna al die straten hebben we intussen contactpersonen die mee het woord (en affiches!) verspreiden. Een groepje handige harry’s bouwde een fietskar om mee te nemen als we de straat op gaan. Een heuse filmploeg blikte filmpjes in waarin dokters op een begrijpelijke manier de gevolgen van luchtkwaliteit op onze gezondheid uitleggen. Achter de schermen werkten verschillende mensen mee om financiering te zoeken en we zijn iedereen ongelooflijk dankbaar die ons op die manier al heeft ondersteund.

We zoeken nog medestanders!

Ook jij kan mee doen! Je kan onze beweging doen groeien door gewoon te praten over de gezonde stad en over Recht op Lucht met je buren, vrienden en familie. Je kan ook een affiche ophangen aan je raam (je vindt er in Borgerhub).

Maar we hebben ook specifieke vacatures:

Vertalers Engels, Frans, Arabisch, Roemeens, …

Om onze klacht voor zo veel mogelijk mensen begrijpelijk te maken zouden we ze graag in verschillende talen op de website zetten. Wie helpt er ons die 2 A4-tjes vertalen? Ook de filmpjes met dokters zouden we graag zo toegankelijk mogelijk maken, door ondertitels te voorzien in verschillende talen. Het transcript van 1 filmpje is ongeveer een halve pagina. Wie helpt ons met een vertaling?

Ga mee deur-aan-deur

In verschillende straten gaan we de komende weken deur-aan-deur om kennis te maken met de bewoners van de meest ongezonde straten van de stad. Maar we hebben niet voldoende vrijwilligers om werkelijk overal langs te gaan. Woon je zelf in een ongezonde straat? Of ga je er naar school of naar de winkel? Praat je graag met mensen? Dan wil jij misschien wel mee de straat op gaan!

Social media

Zit jij toch de hele dag op facebook en draai je de online promotie voor Recht op Lucht er gewoon tussen? Of weet jij hoe de algoritmes werken en hoe we daar het meeste uit kunnen halen? Kom dan mee in ons social media team en verhoog onze zichtbaarheid op Facebook, Instagram en Twitter.

Onthaal

Er komen regelmatig berichten binnen via mail en onze website. We beantwoorden graag iedereen die iets stuurt. Hou jij gemakkelijk een extra mailbox in de gaten? Ben je vlot in het beantwoorden van gebruikelijke vragen en het doorsturen van moeilijkere vragen?

Algemeen

Tot slot kunnen we ook op andere vlakken nog versterking gebruiken. Weet je alles van funding of administratie van kleine organisaties? Of ben jij een wetenschapper, dokter of jurist die het ook gehad heeft met de ongezonde lucht in Antwerpen en wil je je expertise inzetten in een beweging die de zaken ten goede wil veranderen? Laat dan zeker van je horen: 29 mei is namelijk nog maar een begin!

Interesse?

Stuur een mailtje naar contact ad rechtoplucht punt be

Doe mee op 29 mei!

Het is bijna zover: eind mei 2021 dienen we samen klacht in tegen de verantwoordelijken voor de gezondheidsschade ten gevolge van de slechte Antwerpse lucht.

Dus zet alvast in je agenda:

zaterdag 29 mei, tussen 10u en 12u, Bolivarplaats.

Onze standaardklacht staat nu online.
Op de website vind je meer uitleg over hoe jij mee klacht kan indienen!